Mosetuss

Mosetuss er en småbarnsavdeling med barn fra 1 – 3 år. Som regel går det ni barn på avdelingen sammen med tre voksne. 

De første årene i barnehagen er barnet preget av nysgjerrighet, usikkerhet og spenning. Det er nå barnet tar steget fra den trygge tilværelsen hjemme, til å bli et barnehagebarn som skal forholde seg til nye voksne og barn, og bli en del av samfunnet. Småbarnas iboende nysgjerrighet trekker dem mot barnehagen, andre barn, lek og utforskning. Samtidig er det en annen side av barnet som er utrygg, og som søker trygghet, faste voksne og faste rutiner. 

På Mosetuss er personalets oppgave å balansere disse sidene, og skape en hverdag fylt av trygghet og glede. Vi deler gruppene etter barnas alder, utvikling og behov. I en sosialiseringsprosess er det avgjørende at det neste trinnet et barn skal strekke seg mot er relativt nært, spesielt de første årene. Når barna får leke i mindre grupper, gir vi også barna rom til å utfolde seg. 

Estetiske opplevelser er et av hovedfokusene på avdelingen. Slike aktiviteter kan innebære å utforske med sansene våre, skape noe ved bruk av maling, gjenbruksmaterialer og naturmaterialer, eller leke oss med sang og musikk. Slike aktiviteter er identitetsskapende. Når man blir berørt og opplever noe meningsfylt, så opplever man også å forstå seg selv, og forholde seg til verden på en ny måte. Å få tid og rom til å oppleve dette, om det er inne på avdelingen, eller ute i skogen, er viktig. 

Vårt mål er hele tiden å skape et godt psykososialt miljø. Dette innebærer at forholdet barna imellom, og forholdet mellom barn og voksne baserer seg på likeverdighet. Vår filosofi er at vi voksne skal møte barna med undring, og forstå at når barnet utvikler seg, er det på bakgrunn av hvordan barnet blir møtt, og forstått på. Vi ønsker at alle barn skal føle at når vi møter dem og deres uttrykk er det med en uendelig åpenhet. På denne måten inviterer vi alle slags personligheter inn på avdelingen vår, og åpner opp for at alle barna skal tørre å være seg selv. 

Dagsrytme 

På KidPlan vil dere se ukeplan og en agenda for hver dag. Her står det hvilken voksen som har tidligvakt, mellomvakt og senvakt, slik at barna vet hvem som møter dem i gangen om morgenen. Det står også hvilken gruppe barnet er på den dagen, hvilke sanger vi synger i samlingstund, og hva vi skal spise. 

Dagsrytmen på Mosetuss forandrer seg litt gjennom året på grunn av at noen barn sover to ganger på høsten, og barna er kanskje vant til andre spiserutiner. Noen barn sover også lenger enn andre. Generelt så ser dagsrytmen slik ut:

07:30 – 09:00: Frokost

09:00 – 10:45: Ute- og innegrupper 

10:45 – 11:00: Samlingstund 

11:00 – 11:30: Lunsj 

11:30 – 14:00: Soving, hvile, rolig lek inne

14:00 – 14:45: Mellommåltid og frukt 

14:45 – 17:00: Frilek inne/ute 

Barna har gruppedag én dag i uken. Da er tre barn inne før lunsj og har aktiviteter som forming eller forskning. De andre fire dagene er barna ute i hagen eller på tur.